Αυτά τα ουράνια φαινόμενα ΔΕΝ πρέπει να τα χάσετε ! (Vol. 2)

Όπως και την περασμένη εβδομάδα, συνεχίζουμε με τα ουράνια φαινόμενα που θα λάβουν χώρα στον ουράνιο θόλο αυτή την εβδομάδα και που μπορείτε και εσείς να δείτε υπό τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες: 

«Ραντεβού» με το σμήνος της Κυψέλης 

Την Τετάρτη, 8 Μαρτίου, ετοιμαστείτε να στρέψετε το βλέμμα και να αντικρύσετε το αστρικό σμήνος της Κυψέλης (Beehive cluster), ή αλλιώς Messier 77, που αποτελείται από χιλιάδες νεαρά αστέρια και βρίσκεται εντός του αστερισμού του Καρκίνου. Κοιτάζοντας προς τον ουράνιο θόλο στα νοτιοανατολικά, κατά τη διάρκεια της νύχτας, εντοπίστε το φεγγάρι το οποίο θα δείχνει προς το σμήνος της Κυψέλης. Ενώ το όλο θέαμα μπορεί να φανερωθεί ακόμα κι αν στρέψετε απλά τα μάτια σας στο σωστό σημείο, σίγουρα θα αντικρύσετε κάτι ακόμα πιο εντυπωσιακό αν διαθέτετε κυάλια ή κάποιο μικρό τηλεσκόπιο. 

Το Φεγγάρι συναντά τον Βασιλίσκο 

Στις 10 Μαρτίου η Σελήνη θα συναντηθεί με τον Βασιλίσκο (Regulus), το φωτεινότερο αστέρι στον αστερισμό του Λέοντα. Στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, τα δύο αυτά ουράνια αντικείμενα απλά θα εμφανιστούν κοντά το ένα στον άλλο στον νυχτερινό ουρανό. Ωστόσο, για τους θεατές στη νοτιοανατολική Νότια Αμερική και στο νοτιότερο άκρο της Νοτίου Αφρικής, το αστέρι θα εξαφανιστεί προσωρινά πίσω από το φεγγάρι.