Αυτά τα ουράνια φαινόμενα ΔΕΝ πρέπει να τα χάσετε ! (Vol.1)

Ο Μάρτιος είναι επίσημα εδώ και μαζί του φέρνει μια πληθώρα ουράνιων φαινομένων που μπορούν να μαγέψουν τους παρατηρητές του ουράνιου θόλου.

Ακολουθούν τα πρώτα φαινόμενα που θα λάβουν χώρα μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας:

Σήμερα, 1η Μαρτίου, ο πλανήτης Άρης συναντά το Φεγγάρι.

Καθώς πλησιάζει το σούρουπο, κοιτάξτε ψηλά στον δυτικό ουρανό, ψάχνοντας για ένα εντυπωσιακά λεπτό μισοφέγγαρο. Στα δεξιά αυτού θα βρίσκεται ο κατακόκκινος πλανήτης Άρης. Η απόσταση των δύο θα είναι λιγότερη από 5 μοίρες ή το πλάτος των τριών μεσαίων δαχτύλων κρατώντας το χέρι τεντωμένο (με απόσταση ενός χεριού δηλαδή). 

Ενώ ο Κόκκινος Πλανήτης μοιάζει με ένα φωτεινό αστέρι με γυμνό μάτι, θα μεταμορφωθεί σε ένα δίσκο γεμάτο διαφορετικά χαρακτηριστικά όταν το δει κανείς με ένα τηλεσκόπιο υψηλής ανάλυσης. Και υπό τις κατάλληλες συνθήκες, κάποιοι παρατηρητές θα δουν και τα μικρά φεγγάρια αυτού, τον Φόβο και τον Δείμο. 

Στις 4 Μαρτίου το Φεγγάρι κρύβει το αστέρι Αλντεμπαράν. 

Ψάξτε για την ημισέληνο κοντά στο φωτεινό πορτοκαλί αστέρι Αλντεμπαράν, ψηλά στο νοτιοδυτικό ουρανό, αφού πέσει το σκοτάδι. Το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου θα δει το αστέρι να φαίνεται «χωμένο» βαθιά μισή μοίρα στη Σελήνη, με έναν μικρό διαχωρισμό ίσο με το πλάτος του δίσκου του πλήρους φεγγαριού. 

Ωστόσο, ουράνιοι παρατηρητές σε όλη τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική, τη Χαβάη, καθώς και τη δυτική Καραϊβική, θα δουν το φεγγάρι να κρύβει το αστέρι. Το πορτοκαλί σημείο φωτός του αστεριού θα εξαφανιστεί πίσω από το σκοτεινό, χωρίς φως κομμάτια του φεγγαριού, και θα επανεμφανιστεί περίπου μία ώρα αργότερα, στην φωτεινή πλευρά της Σελήνης.